Verzorging

 

Een Dwergkeesje/Pomeranian mag nooit en te nimmer geschoren worden daar dit slecht is voor de gezondheid en omdat een keeshond groot of klein zijn vacht behoort te houden.

Boo hondjes bestaan niet en is geen ras, Boo is een geschoren dwergkeesje/ Pomeranian/ Pomeriaan 

 

Op de meeste websites over Dwergkeesjes / Pomeriaantjes wordt uitgebreid beschreven hoe deze geborsteld, geknipt en getoiletteerd moeten worden. Ook op deze site mag een pagina over vachtverzorging niet ontbreken. Hieronder heb ik mijn eigen ervaring en manier van vachtverzorging beschreven.

 

De dwergkees heeft een mooie uitstaande vacht met een rijke en wollige ondervacht. Het meest opvallend is de manenachtige kraag, die vol om de hals ligt en de zware gekrulde staart, die fier op de rug wordt gedragen. Het vossenkopje met de pientere lieve ogen en spitse bij elkaar staande oortjes geven het keeshondje zijn karakteristieke en opgewekte voorkomen.

 

Het is niet moeilijk om de vacht mooi en gezond te houden, maar er moet wel aandacht aan worden besteed. Het is belangrijk om de pup al vroeg aan de verzorging te laten wennen, hij zal het dan op latere leeftijd niet alleen goed toelaten, maar ook gaan waarderen.

Als je de keeshond als pup in huis krijgt, is het belangrijk hem/haar zo jong mogelijk met het verzorgen van het vacht om de pup te laten wennen. Neem de pup op schoot en begin spelenderwijs met een borstel te aaien van staart naar hoofd, in het begin een paar minuten en langzaam wat langer.

 

Meestal is 1 á 2 keer per week borstelen voldoende, maar tijdens de rui-perioden (in het voor- en najaar) is een dagelijkse borstel beurt noodzaak. Het is erg belangrijk dat de ondervacht los blijft want er moet lucht tussen de haren bij de huid komen. Hiermee voorkom je dat de ondervacht gaat vervilten, waardoor borstelen pijnlijk wordt en de huid kan gaan schilferen.

 

Borstel altijd tegen de haargroei in, hierdoor blijft de vacht mooi uitstaan en blijft deze luchtig. Ik begin bij de oren, daarna de kraag en borstel zo verder tot aan de staartwortel.

Daarna borstel ik de broek (de billen) en de staart. De staart borstel ik wel met de haargroei mee. Dan leg ik de hond lekker op schoot op zijn (of haar) rug en is het buikje aan de beurt.

Naast het borstelen, kam ik de hondjes ook regelmatig. Met een grove kam, laagje voor laagje met kleine stukjes tegelijk, wel voorzichtig, omdat de ondervacht er niet uitgetrokken moet worden.

 

De haren van een keeshondje kunnen erg lang worden, de een vind dat mooi en de ander vind het lastig met borstelen. De vacht van de dwergkeesjes mag nooit worden geschoren of volledig geknipt. Wel mogen ze “in model” worden geknipt, we noemen dit “toiletteren”.

Dit is niet noodzakelijk, maar vooral bij honden die worden geshowd gedaan, om de raskenmerken te benadrukken.

Als ik mijn dwergkeesjes ga toiletteren, begin ik met de oortjes. De puntjes van de oortjes moeten zo geknipt worden dat ze mooi rond lopen. Dit geld ook voor de voetjes, de kraag, borst en broek. Eigenlijk worden alleen uitstekende haarsprieten weggeknipt.

 

Bij het verzorgen van mijn hondjes, kijk ik ook gelijk het gebit na. Aanslag op de tandjes haal ik weg door verbandgaas om mijn vinger te winden en hiermee de tandjes en kiesjes schoon te wrijven. Dit is te vergelijke met tandenpoetsen, maar dat vinden de meeste honden niet zo fijn. Ook kijk ik gelijk de oortjes en oogjes na.